En liten varning, denna artikel innehåller bilder som kan upplevas som starka.
Så här i bockjaktstider står nog många med en ganska fin trofé dom gärna skulle bevara för framtiden. Att lämna in hos ett proffs är alltid ett alternativ med det är faktiskt förvånansvärts enkelt att själv göra ett snyggt montage hemma med vanliga hushållsprodukter. ”God man (kvinna) reder sig själv” heter det ju och det stämmer i allra högsta grad när det kommer till jakten, och alla bör prova på att både stycka sitt eget vilt samt ta hand om sin egen trofé åtminstone en gång. I denna artikel tittar vi på hur man monterar en medelstor råbockstrofé.
Det du behöver är:
- Ett råbockshuvud
- Slaktknivar och såg
- Högtryckstvätt
- Kastrull stor nog för hela skallen
- Balja
- Tvättmedel vitt
- Väteperoxid 12%
- Trofésköld
- Skruv / pensel / kökspapper
Steg 1 – Blötlägg och flå skallen
Innan du flår är det en bra idé att låta hela huvudet ligga i vatten över natten då detta sköljer bort en del blod samt gör att skinnet släpper lättare. Börja sedan med att flå skallen en sida åt gången, enklast är att börja med ett snitt ned längs näsryggen och sedan arbeta nedåt för varje kind, skinnet bör lossna enkelt. Gör sedan samma sak bakom skallen och skär sedan av ryggraden ovanför sista kotan så att skallen blir fri.
När allt skinn är borta är det dags att skära ut ögonen,
dessa sitter ganska väl skyddade av vävnad så man kan behöva skära flera snitt för att dom ska lossna, det gör ingen om de går sönder under tiden. Skär sedan bort all vävnad som håller underkäken på plats, enklast är att bryta loss den bakåt när den väl börjar lossna.
Steg 2 – Bestäm vilken storlek på trofé du vill ha
När det mesta skinn och vävnad samt ögon är avlägsnat från skallen är det dags att bestämma vilken storlek på trofé du vill ha.
Det som avgör hur din trofé kommer att bli är var du lägger sågsnittet i relation till ögonhålorna. Vill man ha en liten och ganska platt trofé lägger man oftast snittet mitt i ögonhålorna och ju längre ned man lägger snittet desto större kommer trofén att bli. Det är helt upp till vad man själv gillar och vad man tror kommer se bra ut med aktuell trofé, det finns inga rätt eller fel. Man behöver inte såga alls utan kan lämna hela överkäken kvar, vilket bevarar mest av varje trofés karaktär.
Väljer man att såga så kommer hjärnan lätt att rinna ut under sågning och rengöring av skallens insida blir enklare. Gör man inget sågsnitt alls måste man gröpa ut hjärnan med ett långt och smalt verktyg innan man kokar. Ju mer vävnad man avlägsnar innan kokning desto bättre.
Steg 3 – Koka trofén
Innan du kokar är det en bra idé att skölja skallen för att få bort så mycket blod som möjligt, för mycket blod när man kokar kan färga benet mörkt och göra det svårare att bleka efter kokning. Det räcker med att lägga skallen i blöt med lite diskmedel en liten stund och sedan skölja av den ordentligt.
Det går bra att koka inomhus men det kommer att lukta lite som unken köttsoppa så ha köksfläkten igång (eller passa på då respektive inte är hemma). Om du lägger till lite blekande tvättmedel i vattnet under kokning så minskar du risken för missfärgning av skallen. Koka sedan trofén i 1-2 timmar, yngre djur kan koka lite kortare och äldre lite längre, men 1,5 timme bör fungera bra för de flesta troféer.
Steg 4 – Högtryckstvätt!
Nu är det dags att bli lite blöt! Att använda en högtryckstvätt kan verka lite grovt och ofint men det går fort och fungerar riktigt bra. När trofén är kokad gäller det att avlägsna all vävnad och resterande skinn och det går att göra utan tvätten men det tar mycket längre tid och blir väldigt pilligt. Enklast är att lägga trofén i en balja och sedan spruta den med högtryck tills all vävnad har lossnat. Det kommer stänka lite åt alla håll och kanter, så det kan vara en idé att ha handskar, förkläde och skyddsglasögon. Se till att högtrycket kommer in i skallen och sköljer rent ordentligt.
Var försiktigt så att du inte sprutar direkt på huden om du måste hålla fast trofén medans du sköljer!
Främre näsryggen kommer att lossna och försvinna då denna inte är gjord av ben, det är därför samtliga troféer har en hålighet längs fram på näsryggen. Det kan vara lite pilligt att få bort all vävnad inifrån skallen men om du varierar vinkeln du sprutar så kommer det att lossna förr eller senare.
Förmodligen kommer det att sitta lite skinn fast under själva hornen och detta kommer inte att lossna med högtryckstvätten, detta skärs bort med filékniven. Skär snett inåt och dra sedan skinnet nedåt för att lirka loss det från under nedre hornkanten.
Steg 5 – Blekning
Nu är trofén helt ren ifrån vävnad och allt som återstår är skallen och hornen. Benet brukar vara lite smutsgrått till färgen och helt klart snyggast blir om man bleker trofén ordentligt innan montering. Det går att köpa väteperoxid 12% i de flesta byggvaruhus eller färgbutiker, jaktbutiker säljer även specifik troféblekning som också går bra att använda. Var dock försiktigt då samtliga dessa medel är frätande så undvik hudkontakt och framförallt ögonkontakt!
Lägg skallen på en tallrik och pensla på med väteperoxid, när allt vitt ben är täckt är det bara att låta det torka. Det kan krävas flera vändor och extra pensling på vissa områden innan hela trofén är uniformt blekt. En variant är att linda skallen i kökspapper och sedan väta pappret och låta det ligga emot i 12 timmar. Båda fungerar bra.
Steg 6 – Montering
Nu är vi inne på sista rakan, trofén är blekt och förhoppningsvis är du nöjd med hur du la snittet med sågen, annars går det bra att såga en gång till. När du känner att trofén är som du vill ha den är det dags att montera på en sköld (eller på något annat).
Placera trofén på skölden och mät vad du vill ha skruvhålen i både skölden och skallen. Tänk på att skallen är väldigt skör och kan komma att spricka när man börjar skruva i den. Bäst är att förborra ett hål som är lite mindre än själv skruven du tänker använda. Skruva sedan fast trofén bakifrån så att skruven (skruvarna) är gömda, ett rådjur går bra att montera med en skruv så länge den sitter stadigt. Om benet spricker runt skruven går det bra att använda lite superlim för att fästa skruven ordentligt.
Då var det färdigt och förhoppningsvis är du nöjd med resultatet och har en trofé du stolt kan hänga upp på väggen och visa upp för släkt och vänner!
Comentarios