top of page

Hur du skjuter in din studsare

Uppdaterat: 11 jan. 2023

Snabbguiden:


1. Se till att ditt montage är korrekt och passar dig.

2. Grovjustera träffpunkten genom att titta genom pipan och justera siktet efter det.

3. Skjut först in med övningsammunition tills du träffar där du vill, gör sedan samma med jaktammunition och justera efter eventuella skillnader.


Långuiden:


Att studsaren träffar där man siktar är en grundförutsättning för att kunna lyckas med jakt eller skytte och för att kunna känna dig självsäker både i skogen och på skjutbanan. När man köper en studsare med kikarsikte ifrån en butik så brukar dom oftast både montera och grovjustera siktet åt dig, har butiken tillgång till en skjutbana borde dom även skjuta in åt dig. Det är en mycket bra service att kunna få geväret ”färdigt” i handen, men det kan också vara lite av en björntjänst. Inskjutningen borde kontrolleras då och då och beroende på var och hur du jagar kan du behöva justera.


Därför är det viktigt att själv förstå hur man kontrollerar inskjutningen och vad olika inskjutningsavstånd betyder i praktiken.


”Ett par cm över så blir det bra”


Det hör man ofta, men vad betyder det egentligen och varför bör man ligga lite över mitt-i-prick?

Kulbana på 80 och 150 meter.

Svaret är helt enkelt att vi i Sverige oftast skjuter in på skjutbanor som är 80m, samma avstånd som när man skjuter på älgen. Det vi egentligen eftersträvar är en kula som går mitt-i-prick på 150m, men eftersom vi skjuter på 80m måste vi lägga oss lite över mitten på detta avstånd för att kunna träffa mitt-i-prick på 150m. Det har att göra med att kulbanan är en båge och kulan början sin bana under målet för att först stiga, nå zenit, och sen sjunka.

Träffpunkt i höjdled 6,5x55 Norma Vulkan.

Varför man oftast väljer 150m som mål för inskjutningen är för att det är ett skjutavstånd som fungerar på i princip alla mål mellan 0 och 175m och täcker därmed de flesta jaktskott.


Exakt hur många cm över mitten på 80m skiljer sig något mellan olika patroner och kalibrar. Dock är 80 till 150m ett så pass kort avstånd att man behöver mäta ganska exakt för att märka skillnaden.


Nedan är några exempel ifrån populära patroner och hur dom träffar på 80m för att sedan träffa mitt-i-prick på 150m. Norma Oryx 308 Win – 3 cm högt på 80m Norma Vulkan 6,5x55 – 3,2 cm högt på 80m Norma Oryx 30-06 – 2,7 cm högt på 80m


Det är dock viktigt att komma ihåg att om du byter ammunition så bör du kontrollera inskjutningen igen då träffläge kan skilja sig i både höjd och sidled.


Skjut in i tre steg 1. Kontrollera att siktet är korrekt monterat och att både höjden och ögonavståndet passar dig. Skruvarna på sikten bör dras åt till ungefär 2,2nm. Har du ingen momentnyckel går det bra utan, att dra dom med två fingrar på mejseln brukar vara ett bra riktmärke. Tänk på att du måste fästa den nedre delen av ringen i klackarna innan du drar åt ringen runt kikartuben. Gör man tvärtom kan man introducera spänningar i montaget som göra träffläget instabilt.


Se till att höjden passar dig, du ska kunna hela synfältet i siktet samtidigt som du har god kindkontakt. Det är ok om siktet sitter lite högt, du behöver inte pressa ned kinden som med ett hagelgevär men om du bara får hakan emot kolvkammen borde du fundera på antingen lägre ringar eller en kolvkamshöjare.


2. När siktet är monterat och passar dig bra är det dags att grovjustera det. Det kan göras antingen med ett speciellt verktyg eller med ögonmått när man väl är på skjutbanan.

Centrera måltavlan i loppet.

För att göra en grovjustering på skjutbanan börja med att lägga geväret stadigt i skjutbänken på t.ex. sandsäckar. Geväret ska kunna ligga av sig självt utan att ramla hit eller dit. Ta sedan ut slutstycket och titta igenom loppet mot måltavlan, placera geväret så mitten av loppet pekar mot mitten av måltavlan. Titta sedan igenom kikarsiktet, träffpunkten ska ligga mitt i tavlan. Om den inte gör det använd rattarna på siktet för att justera.


Målet är att få skottet på tavlan så att du kan justera vidare via inskjutning.


Justera siktet tills du är mitt på tavlan.

3. När siktet är grovjusterat är det dags att skjuta in det. Bäst är att skjuta på ett blankt papper med en tydligt markerad mittenpunkt. T.ex. fyra stycken A4 med 4 märklappar som mittenpunkt fungerar utmärkt. Vrid upp siktet på full förstoring och skjut 1 skott och se sedan var det träffar. Du borde kunna se ifrån skjutbänken var skotten träffar utan att behöva gå fram. Kikare är ett utmärkt hjälpmedel här. Utifrån det första skottet är det bara att justera tills du har hittat rätt träffpunkt.

Övningsammunition, 3 skott.

Ett tips är att börja med övningsammunition för de första skotten.


Beroende på om ditt sikte kan träffpunkten flytta sig lite olika med varje klick men nästan alla sikten flyttar träffpunkten antingen 0,7cm (MOA) eller 1cm (MIL) på 100m. Rödpunkter kan ha grövre justeringsmån.


Fortsätt att skjuta ett skott åt gången tills du har nått den träffpunkt du eftersträvar. Om du inte hittat rätt på 5 skott, ta en paus på 10 minuter för att låta pipan svalna då en varm pipa kommer att ge ett annat träffläge jämfört med en kall.


Om du inte kan få in träffläget eller det känns som att skotten tar helt olika varje gång bör du se över montaget och kanske även kikaren. Det är ingen vits att försöka skjuta in ett gevär med ett felmonterat eller trasigt sikte/montage.


Jaktskott, i det här fallet inskjutningsavstånd 80m.

När du träffar precis där du vill med övningsammunitionen är det dags att skjuta in med jaktammunitionen. Träffläget kan skilja sig mellan dessa två (men oftast inte väldigt mycket), så det är ett måste att göra den sista inskjutningen med den ammunition du använder för jakt.


Sen är du klar och redo för jakt!


Ett tips är att skjuta ett par extra kontrollskott med jaktammunitionen för att se att du får en fin grupp. Beroende lite på kaliber, gevär och din skicklighet så borde du kunna skjuta 3 skott inom 4 cm. Inget välfungerande jaktgevär skall sprida mer än 4 cm när det skjuts med bra stöd i skjutbänk.
Lycka till!


45 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page