Att hagelskytte är svårt är det nog många som håller med om, inte minst nya skyttar och jägare som har träningen inför och själva uppskjutningen färskt i minnet. Meningarna verkar ofta gå isär om hur man skall och inte skall göra och under ett instruktionspass som ny skytt kan man få höra ”sikta inte, skjut bara” och ”sikta lite framför duvan” i samma mening. Men en sak är de flesta ganska överrens om, och det är att ett hagelgevär måste passa skytten och inte tvärtom.
När man skjuter på rörliga mål med hagel har man oftast bara en bråkdels sekund på sig att lägga an och hitta målet, det finns helt enkelt inte tid att ”finlira”, gör man det så är målet redan utanför håll och skotten blir direkt mycket svårare. När man skjuter kula på stillastående eller långsamt rörliga mål gör det oftast ingenting om man tar sig en extra sekund eller två att hitta rätt och justera, målet kommer fortfarande vara skjutbart. Två sekunder på en snabbt flygande duva är skillnaden på ett skott på 20 meter och över 50 meter.
Det är just däför som det är så viktigt att hagelvapnet passar skytten så att ingen tid behöver ödlas på att hitta rätt ställning, det skall ske automatiskt och gång på gång. Här kommer lite tips om hur du ska tänka när du tittar på hagelvapen och känner dig fram vad som passar bäst.
1. Känns vapnet rätt i grova drag?
Det första man bör göra är att plocka upp geväret (och efter kontroll att det är oladdat) lägga an och känna hur det känns. Redan här kan man eliminera ganska många vapen då vissa kommer att kännas helt fel direkt. Kolven kan vara för lång, för kort, för skränkt, för rak, kolvkammen kan ligga fel i höjd eller sidled. Vad du letar efter är ett gevär som enkelt glider upp till axeln och där kinden automatiskt hamnar rätt på kolvkammen och du ser en del av spången och kornet rakt framför dig. Om kolven är för lång så kommer kinden hamna för lång bak och är den för kort kommer kinden hamna för långt fram. Om du ser spången och kornet men ifrån sidan betyder det att kolven har fel skränkning eller att kolvkammen ligger fel i sidled. Om du inte ser någon spång alls är kolvkammen för låg och känns det som att spången sticker rakt upp är kolvkammen för hög.
2. Får du rätt anlägg varje gång? När du väl har hittat ett gevär som känns bra i anlägget, gör 10 stycken anlägg på raken i snabbt tempo. Räkna hur många gånger du hamnar rätt i anlägget och hur många gånger du hamnar fel. Det här momentet blir lättare ju mer man har tränat, men även som ny skytt borde man hamn ”rätt” fler gånger än man hamnar fel. Om du i 9 av 10 anlägg hamnar likadant och rätt så har du hittat ett gevär som passar dig alldeles utmärkt. Om du hamnar fel i fler än 5 anlägg av 10 betyder det att geväret inte passar dig alls.
Kom ihåg, det ska kännas som att du hamnar på samma ställe varje gång. Om
du hamnar rätt ibland men helt fel andra gånger och du måste justera dig gång på gång så borde du titta dig efter ett annat gevär. Det finns inga rätt och fel utan det är helt upp hur geväret passar dig. Är det dyrt eller billigt, nytt eller gammalt, ifrån ett fint märke eller inte har ingen betydelse. Vissa vapen och skyttar går helt enkelt inte ihop och andra funkar hur bra som helst. Fastna inte i tänket ”jag måste ha märke eller utförande X för det säger alla är bäst”.
3. Är utförande och pris rätt? När du väl har hittat ett gevär som passar dig bra är det dags att titta på prislappen och utförandet. Kommer geväret passa den typ av jakt eller skytte du vill bedriva? Om du absolut kommer att bedriva jakt med slugs så måste du välja ett enkelpipigt vapen och om du kommer att skjuta på tävlingar så är en bock mer eller mindre obligatorisk. Tycker du att rekylen ifrån en kaliber 12 är för mycket borde du se dig efter en halvautomat eller en kaliber 20. Om du jagar fågel i våtmark, tänk då på att vapnet måste kunna skjuta stålhagel.
Det är dock svårt att hamna fel med antingen en bock med utbytbara choker eller en modernare halvautomat, det finns en anledning att dessa två typer är överlägset mest populära hos jägare och skyttar.
Titta sedan på priset, det måste kännas som att du får mycket för pengarna och kommer vara nöjd med din investering. Tänk även på att billigare vapen oftast är det av en anledning och att riktigt låga priser kan för med sig andra kostnader. T.ex. en gammal sida / sida med full trångborrning måste förmodligen borras upp hos en smed om man ska ha en chans att skjuta med den på lerduvor. Om vapnet känns utslitet är det bättre att titta vidare efter ett lite nyare och fräschare. Att betala mer kommer heller inte garantera ett bättre skytte, men absolut är det så att kvalité och hållbarhet generellt sätt är bättre på dyrare vapen.
4. Provskjut om du kan. Om du har möjligheten är det alltid värt det att provskjuta ett vapen innan köp, men detta är inte alltid möjligt så det är inget obligatoriskt moment. Ingenting kommer att kunna avgöra vad som passar dig bättre än en provskjutning. Här spelar erfarenhet och skicklighet givetvis en stor roll men generellt sätt, det du letar efter är ett gevär som känns bättre att skjuta med än andra du har provat. Känns det som att du träffar oftare? Känns rekylen snällare? När du väl har hittat rätt vapen så kommer det som tidigare kändes svårt vara lite enklare. När du står i vapenbutiken, var inte rädd att känna på dom gevär som finns på hyllan, prova gärna så många som möjligt. Ska du göra provanläggningar, vinkla in dig i något hörn av butiken där det inte är någon. Fråga butikspersonalen allt du kommer på och kräv gärna lite av deras tid då du ändå har tänkt göra ett köp. Har butiken en egen hagelbana så kräv absolut att få provskjuta ett begagnat vapen. En bra butik kommer att hjälpa dig med allt detta och vara måna om att du hittar något som passar just dig. Kom ihåg att i slutändan är det du som ska känna dig nöjd när du lämnar in licensansökan.
Lycka till!
Comments