top of page

Vapenvård - Gör rent din studsare


Vapenvård är ett ämne som gärna engagerar och åsikterna om vad som är det korrekta eller bästa sättet kan gå isär både vitt och brett. Insatserna är skyhöga eftersom felaktig vapenvård är direkt skadligt för pipan och kommer att försämra både vapnets funktion och precision. Åtminstone om man ska tro vissa. Sanningen är nog inte fullt så gravallvarlig, och det finns många olika sätt att ta sig fram till samma slutresultat, beroende på vilken arbetsinsats man är villig att göra. 


Varför blir en pipa smutsig?


För att bättre förstå varför man bör rengöra är det nog bäst att börja med att förklara vad som händer inne i en pipa när man skjuter. När en patron antänds så sätter tändhatten eld på krutet inne i hylsan och allteftersom detta förbränns skapas gas. Dessa gaser har större volym jämfört med det obrända krutet och snart nog börjar det bli väldigt trångt inne i hylsan. Det leder till att kulan, som den ”svagaste” länken, tvingas framåt av gastrycket och börjar röra sig igenom pipan.  


Detta sker under otroligt högt tryck eftersom gasen ligger på bakom kulan och pressar den framåt tills den har nått mynningen. Kulan har en diameter som är något större än själva pipan, för att säkerhetsställa att ingen gas tar sig igenom springan och lämnar pipan innan kulan har gjort det. Det resulterar i att det uppstår en otroligt hög friktion mellan kulan och pipstålet, vilket är varför en pipa ganska fort blir varm. Som tur är så är koppar betydligt mjukare än stål, och kulan deformeras lätt till att ta pipans innerdiameter. Tittar man på en skjuten kula så ser man tydligt märken efter pipans insida på den.


I och med detta så skrapas delar av kulan av och fastnar i loppet. Krutgaserna lämnar också efter sig en hel del slagg som tar formen av sot. Allt eftersom man fortsätter att skjuta byggs det upp mer och mer sot och koppar på pipans insida och efter ett tag börjar det lägga sig lager på lager. Till slut krymper pipans innerdiameter och det både höjer gastrycket samt leder till försämrad precision eftersom pipans insida förändras.


Så här ser en smutsig pipa ut - tjocka lager av inbränd sot och koppar.

En bra grundregel är att det absolut är dags för rengöring när skott som tidigare skjutit bra inte längre gör det.


Rengöring – att ta bort sot och koppar


Rengöring syftar alltså egentligen till en enda sak – att ta bort de sot och kopparavlagringar som samlas inne i pipan. Det behöver inte göras varje gång, men det bör absolut göras när avlagringarna har blivit så pass tjocka att dom påverkar pipans precision. Ju längre man väntar, desto svårare kommer det bli att få bort allt, framförallt om sotet har tillåtits pressas ihop över lång tid, då detta material börjar påminna om diamant.


En boreguide och ett stabilt stöd gör rengöringen mycket enklare. Två träbitar i ett skruvstäd håller studsaren på plats.

Borstar och boreguide


Man klarar sig bra på en kaliberkorrekt nylonborste samt bronsborste och en bra jagg eller läskända. Nylonborsten används för lättare rengöring samt när man arbetar med kopparlösare. En bronsborste är bra för grövre rengöring när man måste arbeta ut inbränt sot. För att rengöra patronläget fungerar en bomullsborste i pistolskaliber mycket bra. För att undvika att smuts letar sig bakåt in i patronläget bör man använda en boreguide.

 

Kopparlösare


Kopparlösare och krutlösare

Det effektivaste sättet att ta bort kopparavlagringar är genom att använda ett kopparlösande rengöringsmedel. Dessa är oftast baserade på ammoniak och luktar därför ganska starkt och är frätande. Det är väl värt att tänka på eftersom man varken vill ha det på huden eller på kolven.


Kopparlösande rengöringsmedel löser upp de flesta kolvoljor och kan därför skada finishen på en träkolv. Syntetkolvar är inte helt säkra heller eftersom medlet kan angripa plasten. När man använder en kopparlösare bör man skydda kolven väl samt torka bort eventuellt spill omgående. Handskar av nitril är att rekommendera.


Slippasta


Slippasta innehåller små små partiklar som är hårdare än smutsen och dessa skapar en slipande effekt som hjälper till att hyvla bort hårt packade sotavlagringar. Den angriper också i viss mån pipstålet, men effekten vid korrekt användning är så liten att den är försumbar. Men man skall inte överanvända slippasta, utan den gör sig bäst endast när den verkligen behövs.


Krutlösare


Alla oljor löser i viss mån upp krutrester, och har man endast vanlig vanpenolja så fungerar den som en krutlösare. Det finns dock många produkter på marknaden som har bättre krutlösande egenskaper jämfört med ren olja, och det kommer att göra rengöringen lättare. Det är då vapenolja som har blandats med andra medel för att ge mer av en krutlösande effekt och i princip alla oljor specifikt gjorda för piprengöring är en variant av detta recept.


Paraffinolja


Helt ren mineralolja, också kallad Paraffinolja har ganska svaga krutlösande egenskaper men fungerar ypperligt till utvändig vapenvård. Eftersom oljan inte innehåller några tillsatser skadar den heller inte varken stålet eller kolven. Det är ett bra tips att använda paraffinolja för att torka av och skydda vapnet utvändigt, framförallt om det har blivit blött. Paraffinoljan torkar bort men lämnar ett tunt lager efter sig som hjälper till att skydda mot väta.


Nu till rengöringen


Hur ska man då gå tillväga när man rengör sin studsare? Det beror lite på hur skitigt det är, blir svaret! En studsare som har rengjorts noga efter varje användning kommer kräva en betydligt mindre insats jämfört med en som inte ens har varit i närheten av en draglapp sedan den lämnade fabriken i Husqvarna 1952.


En god tumregel är att en studsare bör rengöras efter ungefär 50 skott, och att den absolut måste rengöras efter 200, eller när precisionen börjar försämras märkbart. För att översätta till jägarspråk kan man säga att ungefär varannan gång man varit på älgbanan är lagom. Om man inte skjuter mer än ett par jaktskott i månaden kan man gott vänta med rengöring tills säsongen är över.


När man väl är igång och rengör är det lika bra att ta bort så mycket smuts som möjligt, så det är rekommenderat att använda både kopparlösare och krutlösare. Slippastan bör sparas till mycket skitiga pipor, och en gång per år känns lagom.


Vatten i pipan


Om man har varit ute och jagat utan att skjuta något men har fått t.ex. vatten på geväret eller i pipan är det en bra idé att dra ur pipan med en draglapp med vapenolja. Dra sedan ur pipan med en torr lapp. En boresnake fyller samma syfte och fungerar bra som snabb rengöring om man inte har tillgång till läskstång.


 Rengöring vart 50:e skott


Börja med kopparlösaren. Vät en draglapp med kopparlösare och dra den igenom pipan. Vänta 5 minuter. Repetera med ytterligare en draglapp kopparlösare. Denna borde nu komma ut helt blå om det varit mycket kopparavlagringar inne i pipan. Fortsätt tills en lapp med kopparlösare kommer ut nästan ofärgad.


Nu till krutlösare. Ta en nylonborste och vät den med krutlösare och kör igenom pipan fram och tillbaka 20 drag. Torka av borsten och läskstången. Dra sedan draglappar med krutlösare igenom pipan tills dessa kommer ut hyfsad rena. Dra sedan ett par lappar utan olja. När dessa börjar komma ut nästan rena är man klar.


Olja in loppet. När smutsen är borta är det dags att olja loppet. Vät en lapp med vapenolja och dra gen igenom loppet. Om denna kommer ut väldigt skitig borde man upprepa steget ovan med krutlösare. Om den kommer ut i princip ren är pipan ren. Torka sedan av mynningen med en oljad lapp för att få bort sot och rengöringsprodukter som samlats där. Slutligen dra en torr lapp igenom loppet för att ta bort överflödig olja. Avsluta med att torka rent patronläget med en bomullsborste.


Efter kopparlösare, krutlösare och bronsborste. Man ser tydligt att nya lager koppar kommer fram under soten.

Grovrengöring


Har man en pipa som är väldigt smutsig eller inte har blivit rengjord på länge är det rekommenderat att göra en mer grundlig rengöring. När man gör en grovrengöring så är målet att komma ned till blankt pipstål för att på så sätt börja om från början. Oftast ser man även en klar förbättring i precision efteråt. Har man t.ex. köpt ett begagnat gevär med osäkerhet historik är det oftast en bra idé att göra en grundlig rengöring innan man börjar utvärdera precision och funktion.


Använda lappar samlas snabbt på hög. Man ser hur mycket koppar och sot som har kommit ur pipan.

För grovrengöring, börja med samma procedur med kopparlösare beskriven ovan. Sen är det dags att använda slippastan, ta en klick ungefär stor som en ärta och sprid ut jämt på en draglapp. Dra sedan lappen igenom loppet 10 drag fram och tillbaka. Denna lapp borde vara kolsvart när den kommer ut. Dra sedan igenom loppet med ett par rena draglappar för att få ut resterande slippasta.


Ta en bronsborste med krutlösare och dra igenom pipan 10 drag. Dra sedan igenom en draglapp med krutlösare, denna lapp kommer också komma ut helt svart. Torrdra sedan med en ren lapp. Upprepa detta steg tills den sista lappen kommer ut mer eller mindre ren.

Om man misstänker att pipan har flera lager av sot och kopparavlagringar ovanpå varandra kan man upprepa hela processen flera gånger. Ett säkert tecken på flera lager avlagringar är om lapparna med kopparlösare kommer ut helt blåa när man provar andra gången.

När man känner sig nöjd med resultatet är det bara att dra igenom en lapp oljad med vapenolja och sedan torrdra. Torka sedan av mynningen med en oljad lapp för att få bort sot och rengöringsprodukter som samlats där. Avsluta med att torka rent patronläget med en bomullsborste.


Framför patronläget är smutsen alltid tjockast. Nu börjar stålet titta fram.

Nu är pipan förmodligen renare än den varit på många år.


Rengör mekanismen


Har man ett halvautomatiskt vapen måste även mekanismen rengöras. Detta görs enklast genom att man tar ut slutstycket och sedan rengör med en nylonborste (eller tandborste) doppad i krutlösare. Samma sak inne i lådan. Målet är att få bort alla de krutavlagringar som bildas på både slutstycke och inne i lådan. Efteråt oljar man in med en bra vapenolja. Beroende på modell kan vissa halvautomater vara komplicerade att ta isär och sätta ihop korrekt, och om du är osäker på hur du ska göra är det en bra idé att låta antingen en butik eller vapensmed hjälpa till.


På en repeterstudsare brukar krutavlagringar inte vara ett problem i mekanismen, dock kan intorkad olja och vapenfett försvåra repeteringen och eventuellt blockera slagstiftet. Dessa tas enklast bort med krutlösare eller i svåra fall med ett lösningsmedel som t.ex. tinner. Lacknafta rekommenderas inte eftersom det har ganska svaga lösningsegenskaper och luktar hemskt. Man kan lämna även lämna slutstycket i tinner eller akylatbensin över natten (givet att det inte har plastdetaljer).


När man man har rengjort slutstycket oljas det in med vapenolja. Samma sak med lådan, målet är att lägga ett tunt lager med olja på samtliga ytor, som både förenklarar repeteringen och skyddar stålet. Man kan även lägga ett tunt lager vapenfett på

låsklackarna.


Rengör trycket


Ett trycke är en väldigt känslig del på vapnet och man borde därför vara lite försiktig med hur man rengör. När en studsare är uppspänd så hänger hela slagstiftet endast på trycket och om det fallerar kan det resultera i vådaskott. Om ett gevär släpper fram slagstiftet när man osäkrar beror det nästan alltid på att trycket inte fungerar som det ska. Vissa oljor som torkar tjockt kan i värsta fall torka ihop trycket så att det inte längre fungerar tillfredsställande. När man rengör ett trycke är det också väldigt viktigt att man inte skadar några av de finmekaniska delarna.


Om man ska rengöra sitt trycke är det bäst att endast torka av med en nylonborste och tinner för att sedan olja in det lätt med en bra vapenolja som inte torkar ihop. Använd absolut inte vapenfett eller tjock olja. Ibland kan ett släpigt eller raspigt trycke bli bättre av rengöring, men det är oftast bäst att låta en vapensmed titta på trycket om man inte är tillfredsställd med dess funktion.


Så ser en ren pipa ut.

Sammanfattning


Om man rengör ofta och noga blir varje rengöring enklare, om man väntar länge och låter både sot och koppar samlas på lager blir rengöringen svårare. Bäst är som sagt att rengöra regelbundet, i samma takt som man använder vapnet. Plus att en väl rengjord studsare brukar vara betydligt behagligare att använda jämfört med en smutsig och ovårdad.

6 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page