top of page

Vilken kaliber är "bäst"?

Uppdaterat: 4 dec. 2023

Bygger du en jaktgarderob med ett gevär i 6,5x55, ett i 300 Win mag och ett i 223 Remington så kommer du galant att klara samtliga svenska jaktsituationer.



Frågan om vilken kaliber som är ”bäst” kommer oundvikligen upp när man står inför köp av ett nytt jaktgevär, oavsett om det är ditt första, ditt tionde eller hundrånde. Som jägare vill vi göra så bra ifrån oss som möjligt i det ögonblick då ”det väl gäller”, vi eftersträvar vi bästa möjliga effekt direkt så att varken vi eller viltet behöver genomgå onödigt lidande.


Vi pratar gärna om de gånger allt gick som på räls och vi fick till knall och fall, inte lite stolta över att älgen stöp mitt i steget. Men vi pratar även om de gånger då något gick galet och vi var tvungna att eftersöka, eller ännu värre, lämna ett skadat djur i skogen. Inte för att skryta men för att analysera och processera något jobbigt och förhoppningsvis lära oss och bli bättre till nästa gång.


Ingen vill göra samma misstag två gånger om, framförallt inte med jaktkamraterna som publik. Valet av både gevär och kaliber är en viktig del av hur vi jagar och något alla jägare borde kunna åtminstone grunderna kring.

Hela gänget - 22lr, 22WMR, 222, 6,5x55, 308, 30-30, 338 Win mag, 9,3x57, 45-70, 12,7x44R, 458 Win mag

Rätt Kaliber = Marginal


En god jägare vet att det är bättre med lite marginal man kan tumma på hellre än att ingen marginal alls, då alla små misstag kan vara ödestigna. Det är tanken bakom klassindelningen vi har på kulammunition samt även skjutavstånden med hagel. De flesta har väl hört historier om hur isbjörnar och dylikt skjutits med 22lr eller hur rådjur fallit pladask för hagelskott på 80 meter. Men handen på hjärtat tror jag att väldigt få jägare ärligt skulle rekommendera något av ovanstående, hur bra historier det än blir i efterhand.


Vi vill gärna ha marginalerna på vår sida, men å andra sidan är det onödigt med överdriva marginaler. Valet av kaliber kan vara ett utmärkt sätt att ge sig själv rätt marginaler beroende på situationen.


Kaliber – vad är vad?


Det finns så otroligt många kalibrar att det är omöjligt att hålla ordning på alla, även för en entusiast, och saker blir inte lättare av att det finns två olika sätt att benämna en given kaliber. Vidare så finns ett ”vedertaget” sätt att benämna varje kaliber, det som vi använder i dagligt tal, men detta kan skilja sig beroende på var man är!

Liten, mellan och stor (22lr, 308 och 458 Win mag)

Alla har hört talas om följande – 308:an, 30-06, ”sexånhalvan”, 9,3:an, 22:an och två-två-två:an. Det är bland de vanligaste och populäraste kalibrarna och de flesta jägare har minst ett gevär i en av dessa, många har uteslutande dessa. Men varför heter dom som dom gör och hur kan man bena ut hur dom skiljer sig? Tittar man på ovanstående så verkar det inte finnas något som helst logik i hur dom är namngivna, och det är fullt förlåtligt då logiken är väl dold under flera lager obskyra referenser och mer eller mindre skruvade resonemang.


Anglosaxiskt vs Metriskt – Marknadsföring vs Logik


Det finns två system att benämna de flesta kalibrar, det anglosaxiska och det metriska. Kort sammanfattat kan man säga att det anglosaxiska är mer marknadsföring med flashiga namn och coola siffror medans det metriska är stramt och logiskt med tråkiga siffror och ett fåtal bokstäver.


Anglosaxiskt – USA och England


308 Winchester (”trehundraåttan”) 30-06 (”tretti-noll-sex”) 375 Holland & Holland (”tresjufem magnum”)


Är alla tre utmärka exempel på anglosaxiska kalibernamn. I detta system utgår allt ifrån inch, eller tum, alltså 2,54cm. Varje kaliber benämns först med kul eller pipdiamtern mätt i inches. T.ex. i 308:an mäter kulan .308 av en inch, alltså 25,4mm * .308 = 7,82mm. Patronen utvecklades av Winchester och har således fått namnet 308 Winchester (eller three-o-eight på engelska). Patronen 30-06 är även den en kaliber .30 och utvecklades 1906, alltså 30-06 eller ”patron i kaliber 30 utvecklad 1906”. 375 Holland & Holland har en kula med diameter 9,5mm (25,4mm * .375 = 9,52mm) och utvecklades av den engelska firman Holland & Holland.

Kalibern som fällt flest älgar - 6,5x55 Swedish Mauser

Vissa har nu kanske märkt att 308 och 300 inte är de samma och att 308:ans militära analog brukar kallas 7,62 NATO. 7,62 är heller inte lika med 7,82. Vadan detta kanske man frågar sig? Är det olika kulor som endast är väldigt lika?


Nej, det är exakt samma kulor, men man mäter 2 olika saker – kulan är aldrig samma storlek som loppet, den är alltid sörre. Det betyder att en kula som mäter .308 inch passar utmärkt i en pipa som mäter .300 inch, i det här fallet är kulan .008 inch större än loppet. Beroende på kaliber så kan det ena eller det andra måttet användas i namnet.


Metriska systemet – Tyskland och resten av världen


7,62x51 – 308 Winchester 7,62x63 – 30-06 9,5x72B – 375 Holland & Holland


Är de tre metriska benämningarna på ovan beskrivna kalibrar. Inte fullt lika roligt men mycket mer informativt. I det metriska systemet använder man två mått, kulan eller loppets diameter i millimeter samt hylsans längd i millimeter. 7,62x51 betyder alltså en kula som är 7,62mm (.300 inch) samt en hylslängd som är 51mm. Enkelt! 30-06 har samma kula, alltså 7,62mm men en hylslängd på 63mm. 375 H&H har en kula på 9,5mm och en hylsa som är 72mm lång. B står för ”Belted”, alltså att hylsan har en gördel (vanligt hos magnumkalibrar). Står det R betyder det att det är en randpatron, eller ”Rimmed” på engelska.

Balansakt - 17 Mach 2 kan stå på en 458 flatnose

Dessa är dock inte alltid helt utbytbara! I fallet med .308:an och 7,62x51 (7,62 NATO) så är måtten de samma men anledningarna att det finns två olika namn är för att man vill hålla isär den militära ammunitionen och den civila. Exakt samma sak gäller med 223 Remington och 5,56 NATO. Det är viktigt att hålla isär dessa då den militära ammunitionen kan vara laddad till högre tryck än vad vissa gevär klarar av, så man ska inte blanda.

Kulor & Krut(mängd)


När man väl vet ungefär hur kalibrar benämns blir det genast ganska enkelt att få sig en uppfattning om ungefär hur dom jämför sig med varandra och vilka som är kraftigare än andra. Det som avgör hur ”kraftig” en kaliber är kulans diameter och krutmängden som hylsan klarar av att hålla. T.ex. så är 30-06 kraftigare än 308 och det kan man enkelt se genom att det är samma kula men 30-06 håller mer krut så kulan kommer alltså att kunna färdas fortare.


Sammantaget mäts en given kulas kraft i joule eller foot-pounds (ft-lb), och detta mått kan vara hjälpsamt när man jämför kalibrar. Men det är viktigt att ha i åtanke att det inte är kalibern i sig som bestämmer kraften, utan den aktuella laddningen. T.ex. så kan 308 och 30-06 lätt laddas till exakt samma joule om samma kula och krutmängd används. Men vanligvis så håller sig fabriksladdad ammunition inom vissa angivna råmärken för varje kaliber.


Vi kan kolla måtten på några andra populära kalibrar.


22 Long Rifle – 5,6mm x 15 (rimmed) 22 WMR (Winchester Magnum Rimmed) – 5,6mm x 26mm (rimmed) 222 Remington – 5,7mm x 43mm 223 Remington – 5,7mm x 45mm 5,6x52R (22 Savage Hi-Power) – 5,6mm x 52mm (rimmed) 6,5x55 – 6,5mm x 55mm 7x57R – 7mm x 57mm (rimmed) 8x57 – 8mm x 57mm 7mm Rem mag – 7mm x 64mm (belted) 9,3x62 – 9,3mm x 62mm 300 Win mag – 7,62mm x 67mm (belted) 338 Win mag – 8,6mm x 63,5mm (belted)

Ovanstående är sorterat ungefärligt efter hur kraftig kalibern är och gränsen för klass 1 går vid 6,5x55 och gränsen för klass 3 vid 22 WMR samt klass 4 vid 22lr.


Då måste större vara bättre, eller hur?


Det är kanske lätt att tänka att ju mer kraft och ju större kula man har desto bättre måste väl ändå jakten gå? Svaret är ett mycket rungande ”njääee”. Medans det finns ett visst samband mellan anslagsenergi och effekt så är det långt ifrån ofelbart. Du måste fortfarande träffa vitala delar för att skottet ska ge rätt effekt, oavsett storlek på kula eller hastighet. Men ofta brukar större kulor ge bättre marginaler, alltså området inom vilket skottet är dödligt blir generellt sätt större ju större kula och ju högre anslagsenergi kulan har.

Småfräsarna - 17 Mach 2, 22lr, 22WMR, 222, 308



Men om det var så pass enkelt så skulle nog många fler jägare använda magnumkalibrar än vad som faktiskt är fallet. Det finns ett par andra faktorer att ha i åtanke – rekyl, vikt och köttförstöring. Ju större och kraftigare kalibern är, desto tyngre och kraftigare måste geväret vara och desto hårdare blir rekylen samt desto större blir köttförstöringen.


En riktig ”afrikamagnum”, ”dangerous game rifle”, i t.ex. 458 Win mag väger uppemot eller över 5kg, har en rekyl som är 2 till 3 gånger kraftigare än 30-06 samt skapar ett hål som en tennisboll rätt igenom viltet med en blöt kula. Inget av dessa tre är särskilt åtråvärda egenskaper för en vanlig jägare. Lägg till faktumet att varje patron kostar mellan 80 och 100 kr så väljer nog de flesta någonting lite lättare.


Rätt verktyg för rätt jobb Ditt val av kaliber kommer att påverkas mycket av ditt personliga tycke och smak – det finns inget ”bästa” val som kommer att gälla i alla situationer. Det är här den svenska klassindelningen faktiskt är till stor hjälp när det kommer till val av kaliber (andra länder har andra mer eller mindre liknande system – väldigt få om ens några har inga regler alls kring kaliber på jaktvapen). Så länge man håller sig inom klassindelningen är det faktiskt svårt att göra helt fel.


Dock kan forumdiskussionerna bli smått episka när anhängare av en den ena och en den andra kalibern ryker ihop.


Men med det sagt så finns det vissa kalibrar som helt enkelt är bättre på vissa saker jämfört med andra. T.ex. så är .300 Win mag en utmärkt långhållskaliber då du har väldigt mycket kraft kvar i kulorna även 300 meter bort, något som klenare kalibrar inte klarar av lika bra alls. Vissa kalibrar ger mycket flackare kulbanor än andra, vilket betyder att det är lättare att träffa när du inte vet avståndet, 7mm Rem mag och 270 Win är mycket bra exampel på sådana kalibrar.


Men vilken är bäst då?

Redo för Afrika - 458 Win mag

Den som du själv känner dig säkrast med och tycker om att skjuta med. Det absolut viktigaste är att du tycker om att skjuta dina gevär och att du övar tillräckligt för att bli en bra skytt. Om du t.ex. tycker att 30-06 är så jobbig att skjuta med att du inte klarar av en hel serie på älgbanan så kommer nog inte en 338 Win mag att kännas bättre. Även om det står i alla forumtrådar att man måste ha en 223 Remington så kanske du tycker att 243 Winchester är roligare samt ger bättre effekt. Du kanske älskar att handladda till din 458 Lott och då skall du givetvis fortsätta med det.



Om du provar lite olika gevär och kalibrar så kommer du snart att hitta vad du gillar och kunna spinna vidare på det. Och har du en Tikka T3 i 308 så är det heller inget att skämmas för bara för att alla andra också har en.


Äntligen lite rekommendationer


Då detta blivit ganska långrandigt så känner jag mig tvingad att åtminstone ge lite konkreta rekommendationer:


Bästa ”all around” – 6,5x55, 30-06 eller 308 Win

Bästa övningskaliber – 22lr

Bästa magnumkaliber – 300 Win mag eller 7mm Rem mag

Bästa småviltskaliber – 222 / 223 Remington, 22-250 Remington eller 6mm XC

Bästa långhållskaliber – 300 Win mag, 270 Win eller 6,5 Creedmoor

Bästa målskyttekaliber – 6,5 Creedmoor, 6mm XC eller 222 Remington

Bästa afrikakaliber – 375 H&H eller 458 Win mag

Hittar du inte din favoritkaliber ovan så får jag be om ursäkt för det, men med så många val får alla helt enkelt inte plats. Som man säger, variation är livets krydda! Lycka till!


92 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page